SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
ROSERSBERGS IK
Så många som möjligt - så länge som möjligt
Vid skada

Om du är licensierad spelar och spelar fotboll eller innebandy kontaktar du VID SKADA FOLKSAM på 0771-960 960 


Om du är licensierad spelar och spelar handboll kontaktar du VID SKADA Gjensidige på 0771-326 326 alt. www.gjensidige.se/handboll
Svenska Handbollsförbundet har valt att skriva avtal med Gjensidige från och med den 1 oktober 2017.

Policy vid sjukdom

Bakgrund till att RIK utarbetat policy i detta sammanhang är föranlett av ett behov att till ledare, tränare, föräldrar och aktiva ge vägledning för hur vi skall förhålla oss gentemot våra aktiva i denna fråga.

 

Efter kontakter med Riksidrottsförbundet, respektive förbund inom fotboll, handboll och innebandy samt kontakter med infektionsläkare och idrottsläkare har vi fastställt följande: 

 

  • Grundregel: All fysisk ansträngning gällande träning och matcher skall undvikas vid sjukdom en vecka från insjuknandedagen, dock minst 2 dagar efter att eventuellt febern gått ner till normaltemperatur. Längre än 1 vecka och/eller hög feber bör fysisk ansträngning undvikas upp till en vecka efter tillfrisknandet.

    Vid osäkerhet om ett barn eller ungdom är sjuk bör febern kontrolleras. Föräldrar, ledare och tränare bör iakttaga försiktighet vid osäkerhet om sjukdom och hellre låta personen vila framför träning och/eller matchdeltagande.
  • Detta gäller såväl infektionssjukdomar som virussjukdomar och oavsett om vederbörande äter antibiotika eller inte. Vid virussjukdomar är det dokumenterat genom flera undersökningar att virus kan påverka hjärtmuskeln vilket kan få allvarliga konsekvenser vid fysisk ansträngning.
  • Om läkare eller vårdinrättning angett längre tid än en vecka gäller naturligtvis expertisens rekommendation.
  • Vid kontakt med läkare eller vårdinrättning i samband med sjukdom bör man som förälder eller aktiv ta upp frågan angående deltagande i träning eller match för att få råd och rekommendationer. Läkarens eller vårdinrättningens råd/rekommendationer bör då vidarebefordras till ledare och tränare.
  • Vid skada där läkare eller vårdinrättning kontaktas bör punkt 4 följas.
  • Beroendepolicy

    Rosersbergs IK som är en ideell idrottsförening som arbetar för idrottande, gemenskap, kamratskap och social fostran vill verka för:

    ·        en minskad alkoholkonsumtion och framför allt senarelägga ungdomars alkoholdebut

    ·        minimera risken för att ungdomar börjar röka och/eller snusa

    ·        minimera risken för ett totalt droganvändande


    Vår beroendepolicy innefattar:

    ·        alkohol och med alkoholdrycker avser vi spritdrycker, vin starköl och öl (drycker starkare än lättöl)

    ·        tobak inklusive snus

    ·        droger


    Våra ledare är och skall verka som goda förebilder och som representanter för de olika idrotter som ryms inom RIKs verksamhet. Vi menar att alkohol-, tobak- och droganvändning försämrar idrottsprestationer vilket är i motsats till ändamålet med idrottsutövning.

     

    Genom avhållsamhet från alkohol, tobak och droger ger vi våra idrottsutövare och ledare en trygg och säker miljö utan berusade eller påverkade ledare och aktiva idrottare. Föräldrar ska kunna känna sig trygga i vetskapen om att vi fullföljer vår drogpolicy.

     

    Vår beroendepolicy innebär att:

    ·        Ingen alkohol eller droganvändning ska förekomma vid aktiviteter där RIK arrangerar eller deltar, såsom i tävlingar och träningsläger eller resor till och från dessa.

    ·        Ungdomar under 18 år kan endast delta på RIK fester där alkohol förekommer i målsmans sällskap.

    ·        Det inte är tillåtet att komma till träning, match eller annat möte påverkad av alkohol eller droger. Det gäller även om man är bakfull.

    ·        I samband med idrottsevenemang undvika försäljning av alkoholdrycker till allmänheten och i de fall utskänkning förekommer i samband med större arrangemang har RIK ett särskilt stort ansvar för att ordningskravet beaktas.

    ·        Ingen får dricka alkohol eller uppträda berusad i föreningens kläder

    ·        RIK ska avstå från åtaganden i sponsorsammanhang som kan uppmuntra eller på annat sätt leda till ökad alkoholkonsumtion.

    ·        Rökning inklusive snusning skall inte utföras i barn och ungdomars direkta närhet. Det innebär att rökare och snusare får gå undan när barn och ungdomar idrottsutövar för att tydligt påvisa att rökare och snusare missar något.

    ·        Användning av narkotika och prestationshöjande medel enligt WADAs dopinglista är förbjuden och där undantag endast ges om läkarintyg för t ex astmamedicin finns.


    Policyn finns publicerad på RIKs hemsida och ska även informeras kontinuerligt till ledare, ungdomar och föräldrar.

     

    Policyn ska utvärderas regelbundet t.ex. inför årsmötet.

     

    Om det händer:

    Om inte beroendepolicyn efterlevs ska följande åtgärder vidtas:

     

    ·        Enskilt samtal med berörd person och erbjuda personen hjälp och stöd

    ·        Om berörd person är under 18 år - Skriftlig information till föräldrar där enskilt samtal ska erbjudas

    ·        Om berörd person är under 18 år - Kontakt med sociala myndighet vid misstanke av problem

    ·        Kontakta polis vid misstanke av brott mot svensk lag med användning av narkotika och prestationshöjande medel

    ·        Kontakta Riksidrottsförbundets antidopinggrupp vid doping

    ·        Vid upprepade tillfällen där drogpolicyn inte efterlevts så värderas eventuella konsekvenser för den berörda

     

    Ansvar:

    Det är alla medlemmars ansvar att beroendepolicyn efterlevs. Som medlem i RIK ska man följa föreningens stadgar och policys. Om inte drogpolicyn efterlevs så är det ledarens, förälderns (om berörd person är under 18 år) samt föreningens ansvar att punkterna ovan genomförs. RIKs Stöd och Krisgrupp kan kontaktas som stöd i processen ovan


    Spel: 

    Spelandet har ökat dramatiskt i samhället då det blir enklare och enklare att komma åt spel via datorer och telefoner. Lagen säger att alla som spelar skall vara över 18 år. Spelbolagen gör deras bästa för att minimera risken för spel av minderåriga genom att kräva identifikation av kunderna. Alla personer som spelar idag måste antingen registrera sig på spelbolagens sidor alt. via Bank ID. Detta gör att de kan följa sitt spelande och därmed se de olika spelmönster och eventuella riskbeteende.  
    Från och med 1/1 2019 finns även ett nationellt avstängningsregister, Spelpaus, som drivs av Spelinspektionen. Där kan du stänga av dig från alla spelbolag som har licens i Sverige. Besök: www.spelpaus.se

     

    Föreningens ansvar: Vi som förening skall hjälpa de personer som vi misstänker ha ett osunt spelbeteende att förstå vart de kan vända sig för att få hjälp.


    Se vidare information kring just Svenska Spels spelansvar på deras hemsidan: https://om.svenskaspel.se/spelansvar/

    Rosersbergs IKs Träningspolicy

    Riksidrottsförbundet rekommenderar att all idrott för barn ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv.

    Det betyder att verksamheten ska utgå ifrån barnets eget uttalade intressen och behov, där leken, glädjen och lusten att röra sig sätts i första rummet.

    En verksamhet som bör innehålla allsidig träning och som uppmuntrar deltagande i flera idrotter.

     

    Utifrån detta så har föreningsstyrelsen i Rosersbergs IK satt följande riktlinjer för antal träningar för våra barn upp till åk 6.

     

    Bollskolorna – 1 träning/vecka
    Låg- och mellanstadium – 2 träningar/vecka
    From åk 6, OK med extra träning om halltid finns (eller ute)
    Vid lag med två årskullar styr äldsta årskullen


    /RIK Föreningsstyrelse

    Regler, Riktlinjer och Rekommendationer

    Allmänt

     

    Rosersbergs IK bedriver verksamhet i fotboll, handboll, och till viss utsträkning övrig motion.

     

    Rosersbergs IK är ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund (RF) och tillhör:

     

    Specialförbunden (SF):

    Distriktsidrottsförbundet 

    (DF):

     

    Specialidrottsdistriktsförbundet (SDF):

    Svenska Fotbollförbundet

    Svenska Handbollförbundet

     

     

     

    Upplands Fotbollförbund

    Upplands Handbollförbund

     

    Rosersbergs IK är skyldig att följa dessa organisationers stadgar, tävlingsregler och beslut.

      

    Organisation

                                                               

    Rosersbergs IK: s beslutande organ är Årsmötet, Extra Årsmöte och Föreningsstyrelsen.

    Årsmötet hålls en gång per år i enlighet med RIK: s stadgar § 15 t.o.m. § 21.

    Extra Årsmöte kan utlysas i enlighet med RIK: s stadgar § 22.

    Föreningsstyrelsen består av ordförande, vice ordförande, kassör, sekreterare, övrig ledamot och en representant från respektive sektion.  Föreningsstyrelsen håller möten minst tre gånger om året för att då diskutera frågor som direkt påverkar verksamheten. Om det uppkommer frågeställningar som kräver beslut från hela Föreningsstyrelsen så kallas sektionsrepresentanterna in till extramöten.

    Sektionsstyrelserna utgör ledningen för varje sektion och ansvarar för att underlätta verksamheten för de aktiva inom den egna sektionen. Sektionsstyrelsen ansvarar också för att RF:s, SF:s, DF:s, SDF:s tävlingsregler och beslut efterlevs liksom RIK:s stadgar och policy.

    Tränare och ledare har en avgörande betydelse för idrottens utveckling då de arbetar direkt mot de aktiva ute i verksamheten. Därför ställs det också höga krav. Ledarna ska leda, organisera och utveckla sina lag och dess individer genom att följa de riktlinjer som RF, SF, DF, SDF, RIK och den egna sektionen tagit fram.

    Medlemmarna utgör tillsammans Rosersbergs IK. En medlem kan vara aktiv, stödmedlem eller hedersmedlem.

    Medlemmarna har rätt att delta i sammankomster och rätt till information om föreningens angelägenheter.

    Medlemmarna ska följa beslut som fattats av föreningsor­ganen och ovan nämnda organisationers stadgar, bestämmelser och beslut.

    Aktiv medlem har rätt att delta i föreningens idrottsliga verksamhet under de former som är vedertagna inom idrotten och på samma villkor som gäller för övriga med­lemmar. 

    Aktiv medlem har ett ansvar för sitt agerande på och utanför idrottsarenan, då den aktive representerar Rosersbergs IK. 

    Som aktiv medlem räknas spelare, tränare/ledare, styrelseledamot och föreningsdomare. 

     

     

    Regler, Riktlinjer och Rekommendationer

     

    Verksamhet

    Den idrottsliga verksamheten

     

    Rosersbergs IK

    har som ändamål att bedriva sin idrottsliga verksamhet  i enlighet med ”Idrottsrörelsens verksamhetsidé”

    har som särskild målsättning att bedriva en bred idrottsverksamhet där alla ges möjlighet att delta utifrån sina egna förutsättningar

    är öppen för alla som vill vara med, oavsett religion, ålder och kön. Alla är lika mycket värda och allas synpunkter och åsikter skall respekteras

    ska verka för att bibehålla flersektions idéen 

    ska kunna erbjuda verksamheter året runt

    vill tillmäta leken stor betydelse. Det ska vara roligt och stimulerande att idrotta i RIK.

     

    Den sociala verksamheten

     

    Rosersbergs IK:

    ska verka för att Klubbstugan, Råbergshallen, Råbergsvallen och övriga planer skall vara naturliga knutpunkter för medlemmar, Rosersbergare och gästande lag

    ska verka för ett ökat engagemang för alla åldersgrupper i Rosersberg med omnejd

    ska verka för att arrangemang, såsom Julgransplundring, Valborgsfirande och Midsommarfirande, bibehålls i RIK: s regi.

     

    Etik och moral

     

    Rosersbergs IK

    tar helt och hållet avstånd från mobbing, rasism och kränkande handlingar

    tar avstånd från alla former av fusk och doping

    tar avstånd från användandet av droger, tobak och alkohol i samband med idrottsutövande

    ska verka för att aktiva ledare och publik ska uppträda sportsmannamässigt

    ska verka för att språket ska vara positivt och vårdat

    ska utöva ett aktivt värdskap gentemot gästande lag och domare.

     

    Om spelare eller ledare inte följer eller avviker från RIK´s policy gällande Etik & Moral, har RIK rätt att utesluta spelare eller ledare ur föreningen.

     

    Regler, Riktlinjer och Rekommendationer

      

    Rosersbergs IK: s Föreningsstyrelse 


    Organisation

    ska ha en genomarbetad föreningspolicy

    ska ha en kortsiktig och långsiktig målsättning

    ska vila på en stabil organisation ansvara för Föreningsstyrelsens (föreningens) ekonomi

    ska verka för att Föreningsstyrelsen, sektionsstyrelsen, ledare, aktiva och övriga medlemmar skall ha tillgång till den av årsmötet godkända mål- och verksamhetspolicyn

    ska sträva efter en jämlik resursfördelning.

     

    Idrottslig verksamhet

    ska utveckla verksamheten enligt Riksidrottsförbundets ”Idrottsrörelsens verksamhetsidé”

    ska vara länk mellan sektionerna för att garantera ett samarbete

    ska vidarebefordra allmän information intern, ansvara för medlemsfrågor, profilfrågor, marknadsfrågor externt och göra utvärderingar

    ska (vid behov) ingripa och vidta erforderliga åtgärder i resp. sektion under löpande verksamhetsår

    ska ansvara för och tillhandahålla kanslifunktion som ska administrativt ge stöd till sektionerna.

     

    Social verksamhet

    ska verka för goda relationer med Riksidrottsförbundet, Distriktsförbundet, Specialdistriktsförbunden, andra föreningar, Sigtuna kommun, skolan, inom RIK och Rosersbergare.

    ska verka för att hålla ledarmöten (över sektionsgränserna) minst två gånger om året

    ska verka för aktiviteter för stödmedlemmar

    ska sträva mot en god profilerig av RIK i alla sammanhang.

     

    Etik och moral

    ska upprätthålla en god etik och moral i sitt ledarskap

    ska verka för att föreningen arbetar för det av årsmötet beslutade temat: ”Glädje, Kamratskap & Rent Spel”.

     


    Regler, Riktlinjer och Rekommendationer


    Rosersbergs IK: s Sektionsstyrelser 
     

    Organisation

    ska ha en genomarbetad sektionspolicy (vilken går i linje med RIK:s föreningspolicy)

    ska ha en kortsiktig och långsiktig målsättning

    ska vila på en stabil organisation och ansvara för sektionens egen ekonomi

    ska sträva efter en jämlik resursfördelning

    ska ha en verksamhet som på alla nivåer är trovärdig i förhållande till idrottens idé och mål och som bedrivs under trygga och säkra former

    ska utveckla verksamheten enligt RIK:s och resp. specialförbunds riktlinje

    utse en representant till Föreningsstyrelsen

    ska utse en kontaktperson (per sektion) mot kommunen.

     

    Idrottslig verksamhet

    ska ge möjlighet till utveckling och utbildning (ska sträva efter att ha utbildade ledare i sina lag och ge sina spelare en bra spelarutbildning)

    ska inventera och vidta åtgärder så att en fortsatt bred verksamhet inom RIK kan erbjudas.

    ska jobba aktivt med att rekrytera fler ledare 

    ska verka för en sund barn- och ungdomsidrott som motverkar utslagning i unga år

    ska bistå SDF med rekrytering av domare

    ska bistå Föreningsstyrelsen i utvecklings- och utvärderingsfrågor.

     

    Social verksamhet

    ska verka för goda relationer med lagen, mellan lagen, med övriga sektioner inom RIK, med andra föreningar, med specialdistriktsförbunden och med Sigtuna kommun.

     

    Etik och Moral

    ska verka för att spelare, ledare och funktionärer aktivt motverkar dopning, droger och fusk.

     


    ReglerRiktlinjer och Rekommendationer


    Rosersbergs IK: s ledare (gäller alla ledare)

     

    Idrottsliga verksamheten

    ska följa RIK:s och idrottens regler och bestämmelser

    ska respektera domarens bedömning och beslut

    ska hjälpa och stötta domaren i dennes arbete på och utanför planen

    ska upprätthålla en god relation med sina motståndare

    ska uppträda som ett föredöme för sina spelare.

     

    Social verksamhet

    ska verka för att de aktiva ska få vara delaktiga i planeringen av föreningens verksamhet (genom ett spelarråd)

    ska uppmuntra de aktiva till att hålla på med flera aktiviteter.

     

    Etik och moral

    ska upprätthålla en god etik och moral i sitt ledarskap

    ska motverka fusk och mobbing.

     

    Rosersbergs IK: s ledare (gäller barn och ungdomsledare)

     

    Idrottsliga verksamheten

    ska anpassa verksamheten till barnets utveckling på alla plan

    ska uppmuntra barnen till allsidigt idrottande och ska samarbeta med andra idrotter

    ska uppmuntra barnen till andra fritidsintressen och till skolarbete

    ska tillgodose ungdomarnas rörelsebehov, lekfullhet och spelarglädje

    ska ta stor hänsyn till att ungdomar utvecklas och mognar olika fysiskt, mentalt och social

    ska verka för ett stort föräldraengagemang och fördela arbetsuppgifter inom laget.

     

    Sociala verksamheten

    ska lära barnen att kamratskap och trygghet får man genom god lagande, en schyst attityd och en positiv inställning på och utanför planen

    ska skola ungdomarna i etik och moral.

                                                   

     

    Regler, Riktlinjer och Rekommendationer

     

    Föreningsstyrelsen

    Hålla Styrelsemöten minst 3ggr per kalenderår

    Föra protokoll, som via föreningsrepresentanten och sektionerna, vidarebefordras ut till lagen

    Uppdatera en KRIS-plan – i förebyggande syfte.

    Föra protokoll, som via föreningsrepresentanten och sektionerna, vidarebefordras ut till lagen

    Hålla ledarmöten (över sektionsgränserna) minst 2 ggr per kalenderår
    Att göra besök i verksamheten – för att minska eventuella klyftor inom RIK.

     

     

    Sektionsstyrelsen

    Styrelsemöten minst 3 ggr per säsong

    Ledarmöten minst 1 ggr per säsong

    Arbetsbeskrivning med ansvarsområden

    Föräldrautbildning vid säsongsstart – i första hand med de yngsta lagen - se även ”Föräldrar” nedan

    Besök i verksamheten.

     

     

    Lagledaren/Tränaren

    Spelarråd

    Sociala aktiviteter utanför tränings- och matchverksamheten (ansvarig spelarrådet)

      

    Rosersbergs IK: s barn- och ungdomsledare (upp till och med 15 års ålder)  

    Föräldramöten minst 2 ggr per år

    Föräldrarepresentanter och/eller Föräldragrupp kring laget

    Fördelning av arbetsuppgifter kring laget    

    Förälder i omklädningsrum (åtminstone upp till 15 års ålder)

    Föräldrarepresentation vid träningsläger och/eller turneringar med övernattning

    Spelarråd (ett led att uppfostra RIK:s spelare i en demokratisk anda - med föräldrastöd för de yngsta)

    Sociala aktiviteter utanför tränings- och matchverksamheten (ansvarig spelarrådet och föräldragruppen)

    Utvecklingssamtal med spelare (barn och ungdomsverksamheten i första hand) kring frågor om bl.a. individuell målsättning, utveckling och status – minst 1 ggr per säsong. Utvecklingssamtalet kan med fördel delegeras till andra ansvariga inom organisationen kring laget.

     

     

    Föräldrarna

    Närvara så ofta som möjligt vid matcher

    Närvara ett par gånger per säsong vid träning

    Heja på laget genom positiva tillrop och ramsor

    Vara stödjande, intresserade, omtänksamma och förstående

    Vara positiva och uppmuntrande vid förluster

    Ställa krav på uppträdande vid matcher, men inte kräva vinst

    Visa initiativförmåga och hjälp gärna till med pyssel runt laget

    Hjälpa till med att undvika kollisioner mellan skola, laget och andra aktiviteter

    Se till att spelarna alltid meddelar eventuell frånvaro

    Ställa upp och arbeta enligt gällande arbetsschema

    Komma på de föräldramöten som laget anordnar

    Skall, när så är möjligt, vara med i omklädningsrummet efter match, såväl borta som hemma.

    Skjutsa till bortamatcher.

     

     
    Anmälan
    Sociala Medier
    Våra Sponsorer
    Profilguiden
    Nolltolerans
    Gräsroten